Anormal Durum Yönetimi
Toyota Production System “TPS” odaklandığı temel konulardan birisi de günlük faaliyetler içerisindeki anormal durum yönetimidir.
Anormal durumu tanımlayacak olursak normal olmayan her bir durum bizim için anormaldir diyebiliriz…
Peki karşılaştığımız bir durum normal yada anormal midir?
Burada algı farklılıkları devreye girer;
Şöyleki insanların içinde bulundukları ve yetiştiği sosyal, ekonomik ve kültürel koşullara göre yorumlama biçimleri farklılık gösterebilir…
Yani bir resime baktığımızda herbirimiz farklı anlamlar katabiliriz; bu noktada kaos başlar.
Örneğin 500 kişilik bir proses düşünün ve biz burada anormal durum yönetimi yapacağız.
Proses içinde tüm takım üyelerimizin anormal yada normal durum tanımlamasında hem fikir olması gereklidir.
Bunu başarabilmek için açık, net ve anlaşılır biçimde standartlar oluşturmamız elzemdir. Bu standartlar problem tespitinde algıda farkındalığımızın artmasına katkı sağlayacaktır.
Standartları koyduk ve artık hepimiz aynı pencereden bakabiliyoruz, ancak unutmamamız gereken en önemli kural ölçemediğimiz şeyi yönetemeyeceğimizdir.
İstatiksel proses kontrol (SPC) bu noktada devreye girer. İstatiksel proses kontrolü ile elde ettiğimiz veriler aslında bizim mevcut durumumuzu görmemizi sağlayacaktır.
Bu evreyi tamamladıktan sonra artık ideal durum belirlememiz gereklidir. “İdeal durum” bizim idealde olmamız gerektiğini düşündüğümüz, ulaşmayı arzuladığımız noktadır.
İdeal durum – Mevcut durum = Gap ( Problem)
Gap ise tamda bizim yönetmemiz gereken alandır ve bu alanın oluşumuna sebep olan bir çok farklı anormallikler olabilir.
Öncelikli olarak yoğunlaşmamız gereken konuların tespiti için, bu noktada kesinlikle pareto diyagramından faydalanmalıyız.
Pareto kuralına göre problemlerin bize yaşattığı olumsuz etkinin %80 lik kısmı aslında sıralamadaki ilk %20 lik etkenden kaynaklanmaktadır.
Şimdi ise sıra önceliklendirdiğimiz problemler için kök neden analizlerine gelmiştir artık. Kök neden analizleri için balık kılçığı diyagramı üzerinde 4 M analizleri ( Man, Machine, Method, Material ) yaparken 5N1K yı etkin biçimde kullanıyor olmak bizim kök nedeni en doğru şekilde tanımlamamıza ve etkili bir şekilde sonuca ulaşmamıza katkı sağlayacaktır.
Artık tespit edilen kök nedenler ile ilgili PDCA (plan do check act) yada başka bir deyişle PUKÖ (planla, uygula, kontrol et, önlem al) döngüsünü çalıştırmaya sıra gelmiştir.
Her bir kök neden için yapmış olduğumuz analiz ve aldığımız karşı önlemlemler bizim ideal duruma yaklaşabilmemiz için koymuş olduğumuz hedefleri bir bir gerçekleştirmemiz anlamını taşımaktadır.
Ulaşılan her bir ideal durum bizim artık o anki mevcut durumumuz olacaktır ve nihai hedefe ulaşabilmek için yeni ideal durumların kapısını aralayacaktır.
Her zaman daha güzele sürekli daha iyisine ulaşabilmek için çıktığınız yada çıkmayı düşündüğünüz yalın yönetim yolculuğunda pruvanız neta, rüzgarınız kolayına olsun.
Sevgiyle kalın;