Sürdürülebilir büyüme ve krizlerle mücadele etmek için maliyetleri düşürmekten başka yol yoktur. Peki bu maliyetler nelerdir? Herkesin bildiği gibi özellikle üretim süreçlerinde asıl girdi olan maliyetler: Hammadde, Malzeme, İşçilik, Enerji, vb gibi kalemlerdir. Rakip firmalarla olan zorlu rekabet sürecinde maliyetleri azaltabilmek en güçlü silahtır. Fakat değişmeyen bir gerçek vardır ki oda temel girdiler üzerinde maliyet azaltmasına gidecek bir firmanın rakibi de hiç şüphesiz aynı girdiler üzerinde iyileştirmeler yapacak olmasıdır. Rakiplerle olan zorlu mücadelede maliyet azaltma stratejileri oluşturulurken temel girdilere odaklanmak yerine “Nasıl daha ucuz üretirim?” sorusuna cevap aranmalıdır.
TPS ( Yalın Üretim ), maliyeti arttıran unsurların uygulanan üretim metodunda aranması gerektiğini savunur ve üretim metodu kaynaklı maliyet unsurlarının tüm diğer maliyet kalemlerinin %50 oranına denk olduğunu kabul eder. Bu maliyetler ve israflar ( Muda ) ortadan kaldırıldığında operasyonel karlılık arttırılarak rakip firmalara göre daha karlı bir iş ortaya çıkartabilmek mümkündür.
Ayrıca, üretim metotları iyileştirildikçe pastanın diğer yarısında kalan maliyet kalemlerinde de dolaylı olarak iyileştirmeler gerçekleşir. Bu düşünce ile uygulanan TPS metodları özellikle ekonomik durgunluk dönemlerinde şirket yöneticilerine farklı bir bakı açısı sunarak krizlerle mücadele edebilme yeteneğini kazandırır ve şirketlerin maliyetlerini korumalarını sağlar.
Maliyetleri azaltmak yaratıcı fikirler ve akılcı çözümlerlerle sağlanır. Bu çözümleri bulmak, uygulamak ve standardize etmek yönetimin problem çözme becerilerini geliştirir. İşte kaizen burada gücünü ortaya koyar. Gelelim üretim metodu içerisindeki problemlere. Bu problemleri bir çok başlık altında toplayabiliriz fakat, öncelikli olarak ele alınması gereken konu başlıkları;
- Seri bir şekilde ortaya çıkan kalite problemleri ve bunlar için harcanan tamir süreleri
- Tip değişim süresince gerçekleşen uzun makina duruşları
- Ardışık olmayan proseslerden dolayı biriken ara stoklar ve bunların yönetimi
- Çeşitli sebeplerden dolayı ürünlerin ve malzemelerin bekleyerek teslim süresini uzatması
- Hedeflerle yönetilemeyen ve israfları tespit edilemeyen üretim sahası
- Sağlıksız ve problemlerden bunalmış, derdine çare bulamayan personellerin devamsızlıkları
- Doğru adam saat planlamasının yapılamaması ile iş gücünün gereksiz arttırılması
- Yanlış kurgulanan proses tasarımları ile ürünün çevrim zamanını gereksiz yere uzatılması
- Eğitilmeyen ve göz ardı edilen personeller
- Çok sık arıza yapan güvenirliliğini kaybetmiş ekipman ve makina
- son olarak İş kazaları gibi daha nice faktörler sayılabilir.
Bu maddelere ek olarak direk bir maliyet kalemi olarak görülmese de “Vizyonu olmayan organizasyon yapısı ” da eklenebilir. Vizyon firmanın nihai amacını belirlediğinden bu amaca ulaşabilmek için firmanın en başta uzun dönemde varlığını sürdürebilmesi gerekir. Bir varlığını koruyabilmesi için hangi şartların gerekli olduğunu artık herkes çok net bir şekilde bilmektedir.
Geniş bir vizyona sahip her yönetici uygulayacağı TPS metotları ile bu problemlere karşı çözüm önerileri sunarak iş yerini geliştirip maliyetlerini düşürebilir, rakipleri ile olan zorlu rekabetlerinde çok önemli bir fark elde edebilir.
Gemba Partner uzman danışmanlarını sahanıza davet ederek etkin saha yönetimi konusunda fikir alabilir ve maliyetinizi arttıran unsurları birlikte yerinde tespit edebilirsiniz.
“Her problem gelişim için yeni fırsat sunar.” Maliyetlerin üzerine gitmekten korkmayın.