Yöneticinin Bekleme Mudası

Waiting manager

Yöneticinin geç kararı = Kaçan fırsat maliyeti.

Bekleme Mudası : TPS’e göre üretim sahasında çalışan operatörlerin katma değersiz zaman oluşturarak üretim zamanını etkin kullanamaması yani proses sırasında beklemeye girmesidir. Peki yöneticiler için Bekleme Mudası nedir?

Günümüz piyasa koşullarında ürün fiyatını artık müşteri belirlediğinden, Kar Prensibi yerini maliyet prensibine bırakmıştır. Maliyetler azaltıldıkça operasyonel karlılık arttırılır. Bunu artık bilmeyenimiz yok.

Fakat, problemlere karşı harekete geçemeyen ve ne yapacağı konusunda karar veremeyen yönetici mevcut kayıplarının önüne geçemeyerek maliyetlerin büyümesini seyretmek zorunda kalır. Yönetici problemlerin farkındadır birilerinin çıkıp bir şekilde aksiyon almasını bekler. Bu bekleme yönetici için “Bekleme
Mudasıdır.” Beklemekle geçen her zaman dilimi, şirket açısından israftır ve bununla beraber kaçan fırsat maliyetleridir.

Özellikle şirketleri büyümek üzere olan KOBİ yoneticileri bu tarz problemleri fazlası ile yaşamaktadır. Problemler insanlarla birlikte çözülür. Fakat insanın önce var olan problemi tanımlaması yani anormal durumun farkına varması şarttır. Problemi tanımlayabilmek icin yetkin insan kaynağını yetiştirmek gerekir. Bu da doğru planlanmış, etkili bir eğitim yönetimi ile gerçekleşir. Verilen eğitimin işe transferini sağlayamadıklarından bir çok yönetici tarafından eğitime yapılan yatırım boşa giden yatırım olarak görülmektedir.

Zaman hızla akıp giderken şirketler israflarını seyrederken diğer taraftan da rakiplerin hızlı bir şekilde geliştiğini de unutmamak gerekir.Gelişmek ve istikrarlı büyümek isteyen yöneticiler hiç zaman kaybetmeden bekleme Mudasından kurtulup acil aksiyona geçmeleri gerekmektedir. Yapılması gereken adımlar.

  • Öncelikle problemlerin her yerde olduğunu buna karşın organizasyon yeteneklerin sınırlı olduğunu kabul etmek birinci önceliktir.
  • Problemlerden korkmamak, aksine problemleri tecrübe kazanmak icin bir fırsat olarak görmek ve bu düşünceye inanmak
  • Genci Genbutsu ilkesi ile sürekli sahada bulunmak. Yangın kalıntılarını aylık raporlarda degil dumanı çıkmaya başladığında sahada görmek
  • Problemleri bildirecek ve çözecek bir kahraman beklemek yerine problemleri herkesten önce görebilen ve işaret edebilecek organizasyon kültürünü oluşturmak
  • Aksiyonlar icin yarın çok geç hemen şimdi hareket et düşüncesi ile aksiyonları başlatmak Problemleri çözebilecek insanlar yetiştirmek bunun için Teorik ve pratik eğitimler organize etmek, iç eğitim kültürünü güçlendirmek
  • Kaizeni sürekli bir ihtiyaç olarak kabul edip, günlük faaliyetlerin temeline oturtmak. Kaizenin bir eğitim aracı olarak kabul ederek hedeflerle kaizeni yönetmek.
  • Problemlere karşı reaktif yaklaşımla izlemektense önüne geçerek proaktif daha sonrasında ise potansiyellerini tespit edebilecek şekilde kestirimci yaklaşımlara geçiş yapmak.

Mevcut durumunu yetersiz bulan ve kendisini geliştirmeyi amaçlayan her yönetici Bekleme Mudasından hızlı bir şekilde kurtulabilir. Bu tarz durumlara maruz kalan yöneticiler için artık zaman ” Kaizen Zamanı” dır.











Yazı Detayı

Yazıyı Paylaş:

Benzer Yazılar

Bizimle İletişime Geçin