Yalın Liderlik için Temel Yetkinlikler

Lider Gelişim

Aktif saha yönetimi için önce Liderlik gelişimi…

Şirketler net bir yalın kültüre sahip olduklarında ve tüm organizasyon tarafından liderlik kavramı benimsendiğinde, uygulanan yalın teknikler yavaş yavaş metotlardan çıkıp yaşam tarzına da dönüşmeye başlar.

Yalın dönüşümü destekleyen yolda ilerleyebilmek için her organizasyon farklı yaklaşımlar uygular ve bu yaklaşımları hayata geçirebilmek için uygulama planları yapar her kurum kendi işletme kültürüne uygun, sektörünün ihtiyaçlarını karşılamayı sağlayacak modelleri sunan entegrasyon planını oluşturmalıdır.  Biraz daha açık örnekle anlatmak gerekirse, Çimento sektöründeki yalınlaşma planları ile kitlesel imalat yapan ve emek yoğun çalışan tesislerin planları birbirlerinden farklı olacaktır. 

Bu planlar sektörel olarak farklılık gösterse de her başarılı planın odağında gerçek yalın liderlik vardır. Liderler kültürü hem sahada hem de yönetimde yaşatacak olan kişilerdir. Fakat, liderlik demek sadece kıdemi yüksek olan, işleri diğerlerinden daha iyi bilen kişi demek değildir. Gerçek anlamda kendisine bağlı olan ekibi, şirket misyonu ve hedefleri doğrultusunda hizalayıp ekip yönetimini sağlayabilen, ekibi tarafından değer verilen kişidir.

Bu açıdan bakıldığında yeni bir kültür oluşturulurken organizasyon içindeki liderlerin görevi önemlidir.  Aktif Yalın Liderlik ve ekip çalışmasının verimliliğini arttırmak için liderin aşağıdaki bu beş konuyu dikkate almaları faydalı olacaktır.

  1. Gemba’ya hakim olma ve Gerçek liderliği ortaya koyma : Sürekli Gembada olun, ekip üyelerinizle sohbet edin, iş dışındaki problemlerini dinleyin ve çözüm üretmeye çalışın. Liderler ulaşılabilen insanlardır. Görünür olun.
  2. Önce yerdeki meyveleri toplamayı öğretin: Küçük iyileştirmeler önemlidir çünkü iyileştirmeleri yapan insanlar önemlidir. Küçük adımlar ekibi ulaşmak istenilen ana noktaya taşır. Bunun için küçük ama etkili iyileştirmeler için ekibinizi teşvik edin. Kaizen’i ortak dil haline getirin.
  3. Günlük faaliyetleri yakından takip ederek verilere hakim olunmasını sağlayın: Liderlerin ifadeleri diğer ekip üyelerinden farklı olmalıdır. Veriye dayalı yapılmayan konuşmalar sadece bireysel fikirlerden ibaret olur. Tüm yorumlar ve öneriler günlük verileri üzerinden olmalı, somut ve net ifadeler kullanılmalı.
  4. Ekip içindeki zayıf halkayı tanıyın :Sorunu hızlı bir şekilde ele alın ve olumlu bir bakış açısıyla düzeltici önlem alın. Herkesi aynı yetkinlik seviyesinde buluşturabilmek liderin yetkinliğinde olması gereken bir konudur. Ekip içi gelişime ve eğitimlere önem verin. Problemler oluştuğunda ekip üyelerinin problemin çözümünün bir parçası olmasını sağlayın. Böylece ekip içi başarı duygusu geliştiği gibi tecrübe ile problemlere aksiyon alma becerisi de gelişilecektir.
  5. Ekibinize hata yapabilme fırsatı sunun: İnsanlar hatalarından dolayı cezalandırılmamalıdır. Tam tersine hatasından ders çıkartabilenler ödüllendirilmelidir. Herkes hata yapabilir ama aynı hatayı sadece bir kere yapılır. Kök neden çalışmalarını ekibinize yaygınlaştırın ki cesur bir şekilde hata yaptıklarını kabul edebilsinler. Aynı cesaretle aksiyonları hayata geçirerek aynı hatayı başkasının da yapmasını engelleyebilsinler.

Yukarıdakilere ek sayılabilecek bir çok madde ve konu söylenebilir. Ama sürdürülebilir saha yönetimi ve gerçek saha liderliği için bu 5 temel madde ile liderler yalın düşünceyi kendileri sindirmeli ve kendi kültürlerine dönüştürmelidir. Ancak bu şekilde yapılacak her yeni uygulamaya meydan okuyabilecek bir ekip dönüşümü sağlanabilir.

Gemba Partner hizmetlerinden Lider Gelişim ve Saha Yönetimi Geliştirme Programlarını inceleyerek organizasyonel gelişiminiz için fikirler alabilirsiniz. Liderlerinizin gelişimi ile ilgili daha detaylı bilgiler almak için bizimle iletişime geçerek taleplerinizi iletebilirsiniz.